Welke parkeervormen zijn er?

Geplaatst op 16 May 2022

Gaat u binnenkort met het vliegtuig op vakantie? Dan moet u bedenken hoe u op de luchthaven komt. U kunt met het openbaar vervoer reizen of u door iemand laten brengen. Als u het niet prettig vindt om afhankelijk te zijn van anderen, heeft dit waarschijnlijk niet uw voorkeur. In dat geval kiest u er waarschijnlijk voor om met de auto naar de luchthaven te gaan. Voordat u vertrekt, raden wij u aan om u in het parkeren te verdiepen. Wat dat betreft bent u hier aan het juiste adres. In deze blog leest u namelijk uit welke parkeervormen u bij de meeste luchthavens kunt kiezen.

Valet parking

Omdat veel mensen met de auto afreizen naar een luchthaven, kan het betrekkelijk lastig zijn om hier een parkeerplek te vinden. Wilt u zelf liever geen tijd besteden aan het vinden van een parkeerplaats? Dan is valet parking wellicht iets voor u. Bij deze parkeervorm parkeert u uw auto voor de deur van de vertrekhal van een luchthaven. Als u vooraf gereserveerd hebt, staat hier een medewerker (valet) op u te wachten. U overhandigt de sleutel aan hem, waarna hij uw auto op een veilige plek parkeert. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken over het parkeren van het voertuig.

Bij valet parking wordt uw auto overigens niet alleen geparkeerd op een veilige plek, maar ook weer opgehaald als u terugkomt. Bij het reserveren van zo’n parkeerplek geeft u namelijk niet alleen aan wanneer en hoe laat u vertrekt, maar ook wat de dag en het tijdstip is waarop u weer landt. Een medewerker van de parkeerservice zorgt ervoor dat uw auto op dat moment voor de deur van de aankomsthal staat, waardoor u direct koers kunt zetten richting huis. Omdat parkeren u volledig uit handen wordt genomen bij valet parking, is dit doorgaans de duurste parkeervorm waar u op of rondom een luchthaven voor kunt kiezen.

Parkeren op loopafstand

Vind u het zonde om veel geld uit te geven aan parkeren op of rondom een luchthaven? Dan gaat uw voorkeur waarschijnlijk niet uit naar valet parking. Gelukkig zijn er nog genoeg andere opties waar u uit kunt kiezen. Zo kunt u uw auto parkeren op loopafstand van de luchthaven. Dergelijke parkeerplaatsen liggen vaak wat verder van de luchthaven af, maar ze liggen eigenlijk altijd op loopafstand. Vind u het niet erg om een stukje te lopen? Dan is dit een interessante parkeervorm. U betaalt er namelijk aanzienlijk minder voor dan voor valet parking.

Een ander voordeel van parkeren op loopafstand is dat u niet afhankelijk bent van anderen. Dit is bij valet parking wel het geval. U kiest zelf op welke parkeerplaats u uw auto parkeert en rijdt hier ook zelf naar toe. Daarnaast ziet u waar uw auto geparkeerd staat, iets wat niet het geval is als u kiest voor valet parking.  Wie voor parkeren op loopafstand kiest, hoeft bovendien niet bang te zijn voor wachttijden bij het ophalen van de auto. Zodra u geland bent, loopt u van de luchthaven naar de parkeerplek. Eenmaal bij uw auto aangekomen, kunt u er direct mee wegrijden.

Shuttle parkeren

Neemt u grote, zware koffers mee op reis? Dan gaat uw voorkeur waarschijnlijk niet uit naar parkeren op loopafstand. In sommige gevallen is het slechts een paar minuten lopen naar de vertrekhal, maar u kunt uw auto ook parkeren op een parkeerplaats die op een flinke loopafstand van de luchthaven ligt. In dat geval kiest u voor de gratis shuttle service die is inbegrepen bij de parkeerplek.

Bij shuttle parkeren parkeert u uw auto op relatief grote afstand van de luchthaven, maar hoeft u niet te lopen naar de vertrekhal. U kunt namelijk in een busje stappen die constant heen en weer rijdt tussen de parkeerplaats en de luchthaven. Het grote voordeel van shuttle parkeren is dat u niet met uw grote, zware koffers hoeft te slepen. U legt ze in de kofferbak, neemt plaats in het busje en de chauffeur rijdt u naar de luchthaven. Doordat u niet hoeft te lopen, staat u vaak binnen een paar minuten voor de vertrekhal. Shuttle parkeren is vaak de meest voordelige parkeeroptie.